2020高考英语精准刷题—阅读理解记叙类专练(含答案)

  • A+

2020年的高考生期中考试英语考了多少分?很多同学苦恼刷题不提分?原因多数精力浪费在60%的不考或不常考题型上,抓不到重点。时间有限,高效精准地刷题才能高效提分。下面是小编给大家带来的2020高考英语精准刷题——阅读理解记叙类专练,来练吧!

第I卷(选择题)(每题2分,共30分)

一.阅读理解

A (考点16中难)

I was at the funeral of my mother. She finally had lost her long battle with cancer. I heard a door open and shut at the back of the church. Quick footsteps hurried along the floor. A young man looked around briefly and then sat next to me. He folded his hands and placed them on his lap. His eyes were filled with tears. He began to sniffle.

“I’m late,” he explained, though no explanation was necessary.

After several eulogies (悼词), he asked, “Why do they keep calling Mary by the name of Margaret ”

“Because, that was her name, Margaret. Never Mary, no one called her Mary.” I whispered.

I wondered why this person couldn’t have sat on the other side of the church. Who was this stranger anyway

“Isn’t this the Lutheran Church ”

“No, the Lutheran Church is across the street.”

“Oh.”

“I believe you’re at the wrong funeral, Sir.”

The seriousness of the occasion mixed with the realization of the man’s mistake burst inside me and came out as laughter. I cupped my hands over my face, hoping it would not be noticed. Sharp looks from others only made the situation seem funnier. He was laughing too, as he glanced around, deciding it was too late to leave.

“I do believe we’ll be the talk of the town,” he smiled.

His name was Rick and, since he had missed his aunt’s funeral, he asked me out for a cup of coffee. That afternoon began a lifelong journey for me with this man who attended the wrong funeral, but was in the right place. A year after our meeting, we were married at a country church. This time we both arrived at the same church, right on time.

1.How did the author’s mother pass away 考点16易

A.She took her own life.

B.She died in an accident.

C.She died of old age.

D.She died of a cancer.

2.What does the underlined word “sniffle” in Paragraph 1 probably mean 考点16易

A.Sob.

B.Sneeze.

C.Complain.

D.Yell.

3.Whose funeral was the man supposed to attend 考点16易

A.His mother’s.

B.His teacher’s.

C.His aunt’s.

D.His wife’s.

4.What is the main idea of the passage 考点16中难

A.How much the author missed her mother.

B.Why the man went to the wrong funeral.

C.How the author came across her husband.

D.Where the author’s wedding was held.

B (考点16中难)

After giving a talk at a high school, I was asked to pay a visit to a special student. An illness had kept the boy home, but he had expressed an interest in meeting me, and it would mean a great deal to him. I agreed.

During the nine-mile drive to his home, I found out something about Matthew. He had muscular dystrophy(肌肉萎缩症). When he was born, the doctor told his parents that he would not live to see five, and then they were told he would not make it to ten. Now he was thirteen. He wanted to meet me because I was a gold-medal power lifter, and I knew about overcoming obstacles (障碍) and going for my dreams.

I spent over an hour talking to Matthew. Never once did he complain or ask, “Why me ” He spoke about winning and succeeding and going for his dreams. Obviously, he knew what he was talking about. He didn’t mention that his classmates had made fun of him because he was different. He just talked about his hopes for the future, and how one day he wanted to lift weight with me.

When we finished talking, I went to my briefcase and pulled out the first gold medal I won and put it around his neck. I told him he was more of a winner and knew more about success and overcoming obstacles than I ever would. He looked at it for a moment, then took it off and handed it back to me. He said, “You are a champion. You earned that medal. Someday when I get to the Olympics and win my own medal, I will show it to you.”

Last summer I received a letter from Matthew’s parents telling me that Matthew had passed away. They wanted me to have a letter he had written to me a few days before:

Dear Rick,

My mom said I should send you a thank-you letter for the picture you sent me. I also want to let you know that the doctors tell me that I don’t have long to live anymore. But I still smile as much as I can.

I told you someday I was going to the Olympics and win a gold medal. But I know now I will never get to do that. But I know I’m a champion, and God knows that too. When I get to Heaven, God will give me my medal and when you get there, I will show it to you. Thank you for loving me.

Your friend,

Mathew

1.The boy wanted to meet the author because ______.考点16易

A.he was interested in what the author was doing

B.he wanted to get a gold medal himself

C.he admired the author very much

D.he wanted the author to know him too

2.The underlined part in the third paragraph probably means “______”.考点16易

A.Why do you come to see me

B.Why do I have to stay at home

C.Why does the disease fall on me

D.Why not give a gold medal to me

3.We can infer from the passage that ______.考点16中难

A.Matthew was a determined boy and considered himself as normal

B.Rick used to have the same disease and later became a power lifter

C.Matthew was to become a champion before he died

D.After meeting Matthew, Rick regarded him as normal

4.The boy refused the author’s medal because ______.考点16易

A.he wanted the picture instead

B.he would not be pitied by others

C.he did not know he would die soon

D.he himself could earn one in the future

5.The author wrote the passage with the purpose of ______.考点16中难

A.describing his unusual friendship with a disabled child

B.showing his admiration towards the disabled child

C.telling an experience of meeting a disabled child

D.expressing his pity to all the disabled children

C (考点16易)

It was the early 1950s, and I was a member of the A class at Armidale High School in northern New South Wales.

In second and third years we all did General Maths, and our teacher was Mrs. Lindsay—Clare Lindsay. Her arrival at our classroom was always quick,**Good morning, everyone! Small but energetic, she would drop her things on the teacher's table, and move immediately to the blackboard, continuing the material of the last lesson as though we had all just left the room for five minutes. Our books would be out, and we would watch her closely.

I’ve thought a lot about Clare Lindsay over the years. What was her special magic There're two reasons and I think they're necessary for all excellent teachers. She loved her subject, and she loved us,in a patient and objective way. She had no favorites that I can remember, and she called us all by our first names pleasantly. She had a way of teaching that I loved.

“Now we could go down this path, couldn't we We could argue this, and then this, but that doesn't work because of this. No Can Do (NCD)!”She would put a big cross, and write “NCD” against what she had put down. “Right! Why not go down this new path ” And she would show us that this new way worked. It was fun, and her love for maths caught on. We all did well for her, the poor students as well as the skilled. I've never found maths difficult, and 1 put that skill down to her.

In fourth and fifth years, we were pided into the science and arts streams, and Mrs. Lindsay taught us all no longer. But as the leaving Certificate exams were coming.one of my friends became nervous about how much math’s he didn't know. With great courage, he went to see Mrs. Lindsay, and asked if she would help him prepare for his General Math’s paper. “Of course!” she said, and did just that, after school,in her own time He passed what a good teacher!

1. What was Clare Lindsay’s special magic 考点16易

A. She always talked with her students.

B. She knew how to control her students.

C. She had much knowledge of math’s.

D. She loved her job and her students.

2. What does the author mean by saying “I put that skill down to her” in Paragraph 4 考点16易

A. He forgot the math’s skill Mrs. Lindsay taught.

B. He found that the math’s skill was difficult to learn.

C. He thanked Mrs. Lindsay for teaching him the math’s skill.

D. He hoped Mrs. Lindsay would teach him more math’s skills.

3. Which of the following can best describe Clare Lindsay 考点16易

A. Enthusiastic and warm-hearted.

B. Brave and patient.

C. Energetic and strict.

D. Generous and careful.

D (考点16易)

Do you remember the name of your kindergarten teacher I do. Her name was Mrs. White.

I don’t remember much about what we learned in her class, but my mother once told me that we used to write a lot. And I would bring back what I wrote and she would look at it and find there were so many mistakes, but no red corrections, and always a star. Sometimes even a Good! This worried my mother, so one day when she went to meet Mrs. White for one of those Parent-Teacher meetings, she asked her why she never red-penciled my mistakes in the right spellings of words or pointed out grammatical errors.

"The children are just beginning to get excited about using words, or forming sentences. I don't want to damage that enthusiasm with red ink. Spelling and grammar can wait. The wonder of words won’t." Mrs. White said.

Later I knew that if Mrs. White had used her red pen often I probably wouldn't be telling you about this now. I look back now and think she must have been a rather extraordinary teacher to exercise such red-pen-restraint (限制). I used to misspell "beautiful" a lot, and never could quite remember that the "e" went before the "a". It annoyed my teacher in high school. If I was going to employ the word with such lavishness (华丽丰富的语言) she figured the least I could do was spell it right. Eventually the e's and a's settled into their right hold as much as you mean sometimes.

And thanks to Mrs. White, I had no worry about writing what I meant even if I couldn’t quite spell it out. Because life isn’t "Pretty". It’s "Beautiful".

1.The underlined word "This" in the second paragraph refers to the fact that .考点16易

A.I always made mistakes in my spelling

B. Mrs. White often made wrong corrections

C. Mrs. White's attitude towards my mistakes was special

D. mother wanted to know how to improve my spellings

2.From what Mrs. White said we can infer that .考点16易

A. grammar and spelling should be paid more attention to

B. children don't have the patience in spelling words

C. children's interest of learning words is very important

D. red corrections are used to draw children's attention

3.The writer may probably think his/her high school teacher .考点16易

A. taught in the same way as Mrs. White had done

B. was not satisfied with his/her mistakes made in spelling

C. should tell him/her how to improve words spelling

D. paid much attention to teach students to use proper words

第II卷(非选择题)(每题1.5分,共60分)

(1)(考点中难)

The Moon’s near side, the one we all see, has been the target of many robotic and human missions. However, its far side, also ①__________ 考点08 (call)the dark side because it faces away from the Earth and little ②__________ 考点09(know)about it, has never been explored. That changed on Jan.2, 2019,when Chinese spacecraft Chang’e 4 made a soft landing on ③__________ 考点02,11 is often referred to as the dark side.

The landing is ④__________考点01 example of China’s growing desire ⑤__________ 考点08(compete)with the American, Russian and European space programs. China also wants to ⑥__________考点08 (strength)its position as a regional and international power.

One of the great ⑦__________考点04 (difficulty)in exploring the far side of the Moon is that it blocks all radio signals, ⑧__________ 考点08(make)it impossible to communicate with the Earth. To overcome this difficulty, in 2017, the Chinese National Space Administration launched a satellite to orbit the Moon and relay the signals. Once a ⑨__________考点06 (rely)communication path was in place, Chang’e 4 could send back information.

Chang’e 4 will make astronomical observations and examine the structure and mineral composition of the ground above and below the surface, ⑩__________ 考点10researchers believe will provide insights into the solar system’s early days and perhaps even the origin of the first stars.9018849

(2)(考点易)

Self-confident people are admired ①__________考点02 others and inspire confidence in others. They know that no matter what difficulties they meet, they have the ability ②__________考点08 (solve) them. Self-confident people tend to see their lives in a positive light even when things aren't going so well, and they are typically ③__________考点06 (satisfy) with their lives. Wouldn't ④__________考点02 be amazing to have this kind of self-confidence

Self-confidence can be learned, practiced and mastered一just like any ⑤__________考点06 skill. You can begin by changing your body language. Just the simple act of ⑥__________考点08 (pull) your shoulders back gives others the ⑦__________考点04 (impress) that you are a confident person. Next, look at the person you are talking to一maintaining eye contact ⑧__________考点05 (show) confidence. Lastly, speak slowly. Research has proved that those who take their time to speak slowly and ⑨__________考点06 ( clear) feel more self-confident. The added bonus is that people will actually be able to understand ⑩__________考点11 you are saying.

(3)

There was once a boy who had a temper( 脾气). His father gave him a bag of nail(钉子), and told him that every time he lost his temper, he①__________ hammer(锤击,锤打) a nail into the back of the fence. The first day the boy②__________考点09 (drive) 37 nails into the fence. Over the next few weeks as he learned to control his anger, the number of nails hammered③__________考点06 ( gradual) decreased. He discovered④__________考点11 was easier to hold his temper than to drive nails into the fence.

Finally the day came⑤__________考点10 he didn’t lose his temper. He told his father and his father suggested that the boy now⑥__________(pull) out one nail for each day so that he was able to hold his anger. Then father took him ⑦__________考点03 the hand and let him see the holes into the fence ,saying ,“The fence will never be the same again, when you say things in anger, they leave a scar (伤疤) like the ⑧__________考点02 on the fence.⑨ __________考点01 wound is still there. Friends are very rare, they make you smile and encourage you⑩__________考点08 (success). They lend an ear , and always want to open heats to us.”

(4)(考点易)

Sam was a greedy and selfish man. He never hesitated to cheat others to earn money. The selfish man ① 考点06 (actual) wanted to own everything in the world. One day, he lost a small bag ② 考点08 (contain) 50 gold coins. He searched ③ 考点03 the bag day and night. He also sent his workers in search but none could find it.06 08 03 01 11 08 02 10 04

After a couple of days,④ 考点01 ten- year- old girl told her father that she found a small bag with ⑤ 考点11 gold coins. The family was rather poor but the honest man decided to give the bag to its owner. He gave it back to Sam and asked him to check 65 the bag had 50 gold coins. Sam, who was only happy to get the coins, decided to play a trick. He shouted ,“There were 75 gold coins in this bag and you gave me only 50! Where are the other coins You ⑥ 考点09 (steal) them!”

The poor man was ⑦ 考点06 (shock) to hear this and they finally took the issue to court to get the right judgment.

The judge heard both the sides. He examined the daughter and the poor man about the number of coins they had found in the bag and they assured ⑧ 考点02 was only 50! He asked Sam, “Are you sure you had 75 coins ” Sam nodded his head. Then the judge made his decision, “Since Sam lost a bag of 75 gold coins, the bag found by the girl ⑨ 考点10 had only 50 coins doesn't belong to Sam. In addition, there were no claims against the ⑩ 考点04 (lose) of 50 coins and I order the girl and his father to take those 50 coins as appreciation for their honesty!”

参考答案

一、阅读理解

A、答案:1.D; 2.A; 3.C; 4.C

B、答案:1.C; 2.C; 3.A; 4.B; 5.B

C、答案:1.D; 2.C; 3.A

解析:1.D[提示:细节理解题。根据第三段中的“She loved her subjects and she loved us,in a patient and objective way. ”可知,选项D为最佳答案。]

2. C [提示:句意理解题。t文提到,不论是成绩好的学生还是成绩不好的学生,数学都学得很好,而这正回应了第三段的最后一句“ She had a way of teaching that I loved. ”可知,也就是说,所有这些数学技能都要归功于Mrs. Lindsay。]

3. A[提示:推理判断题。根据第三段和第四段可以看出这个老 师对数学充满了热情;由最后一段她对学生的热心帮助可以判断,这个老师很热心。由此可知A为最 佳选项。]

D、答案:1.C; 2.C; 3.B

解析:1.词义猜测题。由上文可知,即使作者在写作中出现了很多错误,怀特老师从不给予纠正,而是给颗星星或批阅"Good",正是老师的这种态度引起了母亲的担心。

2.推理判断题。由文章第三段怀特老师不想通过批改孩子们的作文而使他们丧失了对文字的热情可知,孩子们学习文字的兴趣是十分重要的。

3.细节理解题。根据第四段倒数一、二句可知,作者的高中老师因为他/她总犯拼写错误而很恼火,甚至告诉作者在想使用丰富的词汇时至少要先把单词拼写准确。

二、语法填空

(1)答案:called; is known; what; an; to compete; strengthen; difficulties; making; reliable; which

(2)答案:by; to solve; satisfied; it; other; pulling; impression; shows; clearly; what

解析:

1. by考查介词。自信的人能受到别人的钦佩仰慕。设空处前是被动语态的are admired,所以空格处应该用by表示被动。

2. to solve考査不定式。无论遇到什么困难他们都有能力去解决.the ability lo do sth.做某事的能力。故填to solve。

3. satisfied考査固定搭配。他们通常对生活感到很满意:be satisfied with...对 感到满意.故填satisfied.

4.it考查代词。空格处在句中充当形式主语,不定式短语to have...是真正的主语,在句中充当形式主语用代词it,故填it。

5.other考査固定搭配。此处表示“就像任何其他的技能一样”。any other任何其他的,符合语境,故填other。

6.pulling考査非谓语动词。空格处前是介词of,所以空格处应该用v.-ing形式作宾语。故填pulling。

7.impression考査词性转换。这个简单的动作就会给人们一个你是个很自信的人的印象。根据语境和空格处前的定冠词the可知此处用其名词形式,故填impression。

8.shows考査时态及主谓一致。与别人保持眼神交流体现出你的自信。空格处是谓语动词,其主语是v.-ing形式,谓语动同要用第三人称单数形式,时态是一般现在时,故填shows。

9. clearly考査词性转换。并列连词and连接两个并列的副词slowly和 clearly,修饰动词 speak.故填 clearly。

10. what考査宾语从句。空格处引导的是宾语从句,充每understand 的宾语,引导词在从句中充当宾语,应该用what引导,故填what。

(3)答案:must; drove; gradually; it; when; (should) pull; by; ones; The; to succeed

解析:男孩父亲告诉他发脾气时就在篱笆背面钉一颗钉子,而后建议他拔出一颗钉子可以控制脾气,但钉子拔出后留下的是洞,这也像一把刀扎入别人身上,再拔出留下的是永久的伤痕。

1. 根据上下文,这里应该填意为“必须”的情态动词。

2. 此处应该是谓语动词的过去式。

3. 这里需要副词修饰动词“decreased”,意为“逐渐减少”。

4. it在这里作形式主语,指代后面的不定式短语。

5. 引导定语从句,修饰主语“the day”,因谓语动词太短,仅“ came” 一个词,故将从句后置。全句意思是:他不发脾气的那一天终于到来了。

6. suggest(建议)后的宾语从句谓语动词常用虚拟语气,即 should +动词原形,should可省略。

7. take sb. by the hand是固定搭配,凡表示“拉、拖、握、揪、牵”等意思的英语动词都是这个搭配,即take/seize/pull/lead. . . sb.by the sleeve/hair/arm/nose/ear...。

8. 指代上文的“scar”,这里用复数指代篱笆上被钉子钉过的洞痕。

9.“wound”在这里是特指前面提到的疤痕“scar”,故应该加定冠词。

10.鼓励某人做某事:encourage sb. to do sth.。

(4)答案: actually; containing; for; a; whether/if; have stolen; shocked; it; that/which; loss

解析: 本文是一篇启示类的文章,Sam是一个自私贪婪的人,有一天他丢了一袋50金币的钱,几天后有个穷人家捡到了要归还他,但他坚持自己袋子里有75个金币。最后法官判定这个钱袋不是Sam的,穷女孩可以拿走这袋钱。

1. actually 考查副词。修饰动词wanted,用副词actually。

2. containing考查非谓语动词。containing 做后置定语。

3. for考查介词。search for 为固定搭配。

4. a考查冠词。此处缺不定冠词修饰名词。

5. whether/if考查连接词。宾语从句,用连接词if/whether表示“是否”。

6. have stolen考查时态。根据前句There were 75 gold coins in this bag and you gave me only 50!,可知,偷这个动作发生在之前,应用现在完成时。

7. shocked考查过去分词。过去分词表示状态,故用shocked。

8. it考查代词。it用来指钱财。

9. that/which考查连接词。that/which用来引导定语从句。

10. loss考查名词。介词against后用lose的名词形式。

内容来源网络,编辑整理,如有侵权,请及时与我们联系,感谢您的阅读。

发表评论

:?: :razz: :sad: :evil: :!: :smile: :oops: :grin: :eek: :shock: :???: :cool: :lol: :mad: :twisted: :roll: :wink: :idea: :arrow: :neutral: :cry: :mrgreen: